HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
EGAL. Arta si feminism in Romania moderna @ MNAR

EGAL. Arta si feminism in Romania moderna @ MNAR

Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) gazduieste, pana pe 17 aprilie 2016, expozitia “EGAL. Arta si feminism in Romania moderna”. O selectie de picturi si sculpturi semnate de 21 de artiste ilustreaza un capitol din istoria artei romanesti prea putin explorat pana acum.

egal arta si feminist in romania moderna 4Cecilia Cutescu-Storck

Cecilia Cutescu-Storck, Nina Arbore, Nadia Bulighin, Maria Ciurdea Steurer, Irina Codreanu, Milita Petrascu, Merica Ramniceanu, Magdalena Radulescu, Olga Greceanu si Theodora Cernat Popp se regasesc printre femeile care au reusit sa-si faca auzite ideile artistice pe un taram dominat de voci masculine. Totodata, ele si-au sustinut ideile dincolo de universul artei si au militat pentru drepturi si sanse egale in societate.

Inainte de vernisajul expozitiei din 16 decembrie, curatoarea Valentina Iancu a povestit pe pagina ei de Facebook despre oportunitatile si limitarile acestui proiect: “Saptamana viitoare se deschide, in sfarsit, o expozitie care mi-e draga, de care m-am apucat convinsa fiind ca feminismul pentru mine nu este o cauza, ci o identitate. Am descoperit o istorie fascinanta, foarte putin cunoscuta si foarte greu de inchegat din fragmetele pastrate. Primul val feminist, afirmat in Romania secolului XIX, a reusit prin lupte sustinute sa deschida drumul femeilor spre viata publica. In acest context s-au afirmat primele artiste, multe dintre ele cu o puternica identitate feminista. Bineinteles, intre proiectul ideal si expozitia <Egal. Arta si feminism in Romania moderna> se afla o prapastie de neajunsuri despre care o sa vorbesc pe larg, cu alta ocazie.”

egal arta si feminist in romania moderna (2)Nutzi Acontz

egal arta si feminist in romania moderna (5)Cecilia Cutescu-Storck

Pe langa lucrarile din patrimoniul MNAR, fac parte din expozitie si cateva piese necunoscute publicului, imprumutate de la familiile artistelor Olga Greceanu si Theodora Cernat Popp. Selectia este completata de picturi si sculpturi aduse din alte muzee, precum: Biblioteca Academiei Romane, Muzeul Municipiului Bucuresti, Muzeul “Frederic Storck si Cecilia Cutescu-Storck”, Muzeul de Arta Constanta si Muzeul de Arta Vizuala Galati.

Foto: arhiva personala

PUBLISHED ON 21.12.2015

more in Mood Board