INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Love is Chance

Iubesc cuvintele. Si le respect. Sunt foarte atenta si precauta cu…

CATWALK

10 rochii haute couture SS...

Am ales cate o rochie din colectiile haute-couture semnate de zece…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Cu drag, Van Gogh. Din 12 aprilie, in cinematografe.

Cu drag, Van Gogh. Din 12 aprilie, in cinematografe.

Primul film de lungmetraj pictat in ulei, “Cu drag, Van Gogh” (Loving Vincent), intra in cinematografele din Romania pe 12 aprilie 2018.

Am aflat de aceasta productie in urma cu doi ani, la cativa ani de cand regizorii Dorota Kobiela si Hugh Welchman, castigator al premiului Oscar, si-au propus sa prezinte viata artistului olandez intr-o maniera pe cat de curajoasa, pe atat de laborioasa. Pe atunci, procesul de a realiza si anima picturi in ulei, concepute in stilul inconfundabil al lui Van Gogh, era inca in plina desfasurare. Chiar si asa, cele cateva imagini video dezvaluite publicului au marcat promisiunea ferma a unei experiente inedite de cinema.

125 de pictori din intreaga lume – printre care se regasesc si artistele plastice de origine romana, Carmen Belean si Catalina Codreanu – au realizat 62 450 de fotograme pictate, care ilustreaza momente din viata artistului, precum si controversata lui moarte.

Pelicula a fost, mai intai, filmata cu actori si, abia apoi, fiecare cadru a fost recreat prin pictura. Printre cei care si-au imprumutat miscarile corpului si vocile unor personaje din tablourile lui Van Gogh se regasesc: actorul Robert Gulaczyk, cel care il interpreteaza pe Vincent van Gogh, actrita Saoirse Ronan, care da viata personajului Marguerite Gachet, Douglas Booth, care il joaca pe Armand Roulin, dar si Jerome Flynn, Chris O’Dowd sau Helen McCrory.


Imagine cu echipa de pictori care a lucrat la realizarea filmului

“Cu drag, Vincent” reprezinta cuvintele cu care artistul care a murit la 37 de ani obisnuia sa incheie scrisorile adresate fratelui sau, Theo. Sunt peste 800 de astfel de scrisori, iar filmul porneste de la ultima dintre ele, ramasa neterminata.

Cand am gasit titlul printre nominalizarile la Oscarul pentru cel mai bun film de animatie din acest an, curiozitatea de a afla rezultatul acestor eforturi impresionante s-a reaprins si iata ca asteptarea va lua sfarsit in curand.

Publicul larg si-a aratat interesul fata de film, inca de la primele informatii despre el. Video-ul de teaser despre care am mentionat a fost vizionat de peste 130 de milioane de ori inainte de premiera si a fost distribuit, de peste 3 milioane de ori, pe retelele de socializare.

Filmul a fost bine primit si de catre criticii de specialitate. Printre cei care s-au declarat fascinati dupa vizionarea lui se regaseste si Pete Hammond de la Deadline. El considera productia: “O capodopera animata! Un film absolut impresionant care face dreptate nu doar artei lui Van Gogh, ci si artei cinematografice. Nu am mai vazut ceva asemanator pana acum. Acest film extraordinar te va impresiona si te va entuziasma.”


Cadru cu Marguerite Gachet, interpretata de Saoirse Ronan

Cadru cu terasa Arles Cafe

“Cu drag, Van Gogh” este produs de BreakThru Films si Trademark Films. In Romania, filmul este distribuit de Asociatia Follow Art si Argo Art Consulting, cu sprijinul partenerilor Uniunea Cineastilor din Romania, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, The Station, Institutul Francez din Romania, Institutul Cervantes Bucuresti, Atelier de Film, Centrul de Creatie InLight, Forbes Life Romania si UNArte.

Gasesti mai multe informatii pe site-ul  lovingvincent.com, pe pagina internationala de Facebook, pe pagina de Facebook dedicata filmului in Romania sau pe contul de Instagram.

Foto: Loving Vincent / BreakThru Films si Trademark Films

PUBLISHED ON 13.03.2018

more in Newsroom