ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Colectie vestimentara printata 3D. Danit Peleg.

Colectie vestimentara printata 3D. Danit Peleg.

Tehnologia 3D printing si-a croit un drum sigur pe taramul modei. In aceasta vara, Karl Lagerfeld a apelat la ea pentru dezvoltarea colectiei haute-couture, ce a fost prezentata la Paris. Printre piesele ce pun in valoare tehnici traditionale, directorul de creatie Chanel a inclus si un costum deux-pieces, printat 3D. In urma cu cateva luni, va povesteam si despre proiectul Re-Inventing Shoes cu cele cinci modele de pantofi ca niste sculpturi purtabile, realizati prin intermediul aceleiasi tehnologii. Sunt doar doua capitole ce au contribuit la conturarea inceputurilor unei povesti din ce in ce mai captivante.

De curand, am aflat de proiectul pentru lucrarea de diploma a lui Danit Peleg, o noua premiera pentru lumea modei. Ea a realizat prima colectie de moda printata 3D integral, chiar la ea acasa.

danit peleg 5 looks

Conform site-ului ei, Danit Peleg isi aminteste ca: “In septembrie 2014, am inceput sa lucrez la colectia de absolvire in Fashion Design la Shenkar [Facultatea de Inginerie, Design si Arta din orasul Ramat Gan, Israel]. Anul acesta, m-am hotarat sa lucrez cu tehnologia de printare 3D, despre care stiam foarte putine lucruri. Am vrut sa vad daca este posibil sa creez integral o piesa vestimentara, utilizand o tehnologie accesibila oricui. Asa ca am pornit in aceasta calatorie a print-ului 3D, fara sa stiu cum va arata rezultatul final.” A aflat raspunsul dupa 9 luni de cercetare, in care s-a bucurat de sprijinul comunitatii 3D printing din Tel-Aviv. Primit cu entuziasm, rezultatul final a fost prezentat de publicatii importante de moda si tehnologie, din intreaga lume.

In ceea ce priveste designul pieselor realizate, acesta si-a gasit reperele in arta.“Lucrarea Liberty Leading the People a lui Eugene Lacroix a fost sursa mea de inspiratie. Am modificat-o astfel incat sa arate ca o imagine 3D si m-a inspirat sa lucrez cu triunghiurile des intalnite in compozitia picturii.”

Prima piesa s-a concretizat dupa o luna de incercari, la finalul carora Peleg a reusit sa gaseasca textura de material cu o flexibilitate asemenatoare cu cea a textilelor. Jacheta rosie, intitulata Liberte, i-a oferit liberatea de a explora mai departe modele de materiale din ce in ce mai elaborate. Compusa din cinci tinute complete, colectia imbina materiale cu suprafete plate cu unele tridimensionale, pentru printarea carora au fost necesare aproximativ 2000 de ore.

Despre intreaga experienta, Danit Peleg spune ca: “A fost unul dintre cei mai interesanti ani din viata mea. Cand am inceput, nu eram sigura ca acest lucru este posibil, dar, cu ajutorul unor oameni incredibili, am reusit sa-mi indeplinesc visul si sa printez propria colectie de moda.” Pentru ea, acest proiect reprezinta un pas care ne poarta mai aproape de momentul in care vom putea realiza propriile haine acasa. Faptul ca a putut lucra cu materiale concepute de ea, fara sa fie nevoie sa aleaga dintre materialele textile disponibile pe piata, a reprezentat o sursa inepuizabila de inspiratie. De altfel, isi doreste sa exploreze in continuare posibilitatile pe care aceasta tehnologie le ofera modei.

danitpeleg.com

Foto via Danit Peleg

Detalii

PUBLISHED ON 31.07.2015

more in Fashion Etc