ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Cele cinci limbaje ale iubirii

Cele cinci limbaje ale iubirii

Experienta indragostirii este una cu adevarat delicioasa. Stomacul iti devine o masina de spalat setata pe programul de centrifugare, mainile niste portelanuri scumpe pe care, de teama sa nu le scapi sau sa le spargi, le zgudui zdravan in timp ce te misti, obrajii devin pete de culoare, care iti tradeaza activitatea sanguina excesiva, iar mintea ti se invarte in jurul unui subiect: acea persoana atragatoare care a starnit toate aceste senzatii si emotii.

E greu de crezut ca o sa treaca, desi fiecare afla, mai devreme sau mai tarziu, ca indragostirea nu este un sentiment durabil sau stabil. Iubirea insa este. Ea cuprinde aspecte mai profunde, precum respectul, atasamentul si interesul. Dar nici ea nu este infinita. Daca o hranesti si o ingrijesti, ii poti descoperi nenumaratele fatete, care invariabil va oglindesc pe tine si pe iubitul tau. Daca nu, poti considera relatia terminata in momentul in care iubirea incepe sa dispara.

Cum te poti ingriji de relatia ta pentru ca implicarea sa fie constanta? Psihologul american Gary Chapman ne descrie cele cinci limbaje ale iubirii in cartea sa cu acelasi nume. Iata care sunt acestea!

  • Cuvintele de incurajare: Comunicarea verbala prin care validam o trasatura, o actiune sau un fel de a fi al partenerului ii transmite acestuia atat intelegerea si acceptarea noastra, cat si admiratia, un element care statorniceste atasamentul. Ca este vorba despre cat de bine gateste, conduce sau danseaza, ca este modul in care ii vine o camasa sau, pur si simplu, tandretea, hotararea sau inteligenta sa, alege-ti oglindesti pozitiv partenerul si spune-i ce te atrage si ce te bucura la el.
  • Timpul acordat: Gary Chapman delimiteaza foarte explicit timpul petrecut impreuna realizand diverse activitati de acele momente in care va acordati cu adevarat atentie unul altuia: va priviti in ochi, va vorbiti si va ascultati. Acestea sunt adevaratele clipe de contact, in care va regasiti si va reacordati unul la celalalt, ele fiind un adevarat liant pentru toate acele activitati pe care le realizati separat. Nevoile fiecarui partener cu privire la timpul petrecut impreuna si la atentia acordata de unul celuilalt difera. De aceea, e bine sa comunici partenerului care sunt asteptarile si dorintele tale si sa le afli si tu la randul tau pe ale sale.
  • Darurile: Nu este vorba de valoarea materiala a cadoului, ci de mesajul pe care il transmite. Oferind un dar potrivit, arati ca iti cunosti partenerul si investesti efort in bucuria sa, fie ca e vorba de dulciurile preferate, de haine sau bilete la un concert. Poti face gesturi surpriza, precum a-i oferi mesaje de afectiune, colaje, flori sau orice altceva iti trece prin cap si stii ca il entuziasmeaza pe iubitul tau.
  • Serviciile: Esti incantata cand iubitul tau vine sa te ia de la serviciu, cand te ajuta la treburile casei sau cand iti gateste? Spune-i ca sunt importante pentru tine activitatile pe care le face pentru a te sprijini, fie ca sare din pat sa-ti aduca un pahar de apa sau iti aduce umbrela pe care ai uitat-o acasa. La randul tau, afla care sunt acele lucruri pe care le faci pentru iubitul tau si care il bucura mai mult decat orice altceva.
  • Mangaierile fizice: Atingerea este una dintre cele mai instinctive modalitati de exprimare a afectiunii. Inca din primele faze ale relatiei se manifesta nevoia de a mangaia, de a alina, de contact fizic ca marturie a alegerii reciproce, fie ca e vorba de saruturi sau sex. Nu lasa timpul sau rutina sa te indeparteze fizic de iubitul tau sau sa automatizeze aceste dovezi de dragoste. Fii atenta la ce simti atunci cand iti atingi iubitul si la ce simti atunci cand el te atinge, vorbeste despre zonele in care iti place sa fii atinsa si in ce fel iti doresti sa se intample acest lucru.

E important sa stii ca fiecare din noi are un anumit limbaj dominant si cu cat il descoperi mai devreme pe al tau si pe cel al iubitului tau, cu atat va puteti bucura mai repede de beneficiile unui relatii mai profunde, mai acordate nevoilor si dorintelor voastre specifice.

Articol realizat de Laura Constantinescu, psiholog

PUBLISHED ON 11.06.2013

more in Newsroom