ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Cei opt odiosi / The Hateful Eight

Cei opt odiosi / The Hateful Eight

Anuntata de Quentin Tarantino la sfarsitului lui 2013, realizarea filmului „Cei opt odiosi / The Hateful Eight” avea sa fie oprita cateva luni mai tarziu, dupa ce un prim draft al scenariului a ajuns pe internet. Tarantino si-a regandit apoi pozitia, iar cel de-al optulea film al sau poate fi urmarit, din 15 ianuarie, si in cinematografele din Romania.

Plasat in tinutul inghetat din Wyoming, la cativa ani dupa Razboiul Civil, western-ul incepe cu peisaje impresionante, ilustrate in cadre foarte largi. Intr-o era a digitalului, Tarantino si directorul de imagine Robert Richardson au filmat pe pelicula, optand pentru Ultra Panavision 70, format utilizat ultima oara in 1966. Rezultatul alegerii lor a adus filmului o nominalizare pentru cea mai buna imagine la Premiile Oscar, ce vor avea loc la sfarsitul lui februarie. Pentru coloana sonora, Tarantino a colaborat cu compozitorul Ennio Morricone, iar muzica realizata a fost recompensata deja cu Globul de Aur si se regaseste printre nominalizarile pentru Oscar.

THE HATEFUL EIGHT (2015) SAMUEL L JACKSON QUENTIN TARANTINO (DIR) MOVIESTORE COLLECTION LTD Credit: Moviestore Collection/face to face - Editorial use only -

Pe fundalul alb de zapada, o trasura inainteaza cu greutate. Pasagerii ei sunt vanatorul de recompense John Ruth (Kurt Russell) si Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh), o fugara pe care Ruth o duce in orasul Red Rock, unde aceasta urmeaza sa fie spanzurata pentru faptele de crima comise. Drumul le este intrerupt mai intai de Maiorul Marquis Warren (Samuel L. Jackson), apoi, de Chris Mannix (Walton Goggins), care li se alatura in trasura. Asa ii cunoastem pe patru dintre cei opt odiosi.

Pe restul ii vom intalni la hanul Minnie’s Haberdashery, unde calatorii se adapostesc de viscolul de afara. Aici, se afla deja mexicanul Bob (Demian Bichir) – care se ocupa de han in lipsa lui Minnie, plecata impreuna cu sotul ei sa isi viziteze mama, Oswaldo Mobray (Tim Roth) – care se prezinta a fi calaul din Red Rock, un cowboy tacut pe nume Joe Gage (Michael Madsen) si Generalul Sanford Smithers (Bruce Dern).

Povestea filmului este prezentata pe capitole, iar naratorul este Tarantino insusi. Violenta, un ingredient obisnuit in filmele regizorului, este indreptata, in primele parti, spre singurul personaj feminin. Initiativele ei de a interveni in conversatii sunt taxate atunci cand acestea nu raspund asteptarilor de obedienta ale celorlalti. Rade de greselile lor. Nu ezita sa scuipe scrisoarea de la Abraham Lincoln, cu care Maiorul Marquis Warren se mandreste atat de tare. Zambeste cu subinteles in cele mai neasteptate momente. Rolul i-a adus actritei Jennifer Jason Leigh nominalizarea pentru cea mai buna interpretare feminina intr-un rol secundar, atat la Globurile de Aur, unde nu a fost desemnata castigatoare, cat si la Oscaruri. Desi nu si-au gasit un loc printre nominalizari, interpretarile lui Samuel J. Jackson, Kurt Russell si Walton Goggins sunt memorabile. Nu exista eroi in pelicula lui Tarantino, doar anti-eroi. Suspansul si umorul negru reprezinta o constanta, iar faptul ca sangele curge ca intr-o avalansa este ceva la care te astepti. Dar chiar si-asa, surprinde.

Panoramele muntilor ne-au deschis filmul, pentru ca mai tarziu actiunea sa fie inchisa in spatiul intunecat al hanului. Acesta se transforma intr-un fel de camera a misterelor. Cine nu este ceea ce pare a fi? Atentia cu care Maiorul Marquis Warren surprinde detaliile din jur si maniera tacuta in care analizeaza orice potential indiciu mi-au amintit de celebrul locotenent Columbo (Peter Falk) din celebrul serial politist. Am incercat sa fac acelasi lucru, sperand sa deslusesc misterul inaintea lui. Naratorul transforma, insa, povestea intr-un joc cu reguli pe care le inventeaza pe parcurs. Schimba cursul actiunii, astfel incat intrebarile sa-si gaseasca raspunsurile doar atunci cand vrea el, la final ultimului capitol.

Foto: Hepta.ro

PUBLISHED ON 15.01.2016

more in Mood Board