INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Love is Chance

Iubesc cuvintele. Si le respect. Sunt foarte atenta si precauta cu…

CATWALK

10 rochii haute couture SS...

Am ales cate o rochie din colectiile haute-couture semnate de zece…

EDITOR'S CHOICE

Jean Paul Gaultier Haute Couture...

Sunt momente in care simt, pur si simplu, ce sa aleg…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte

Cate Blanchett. Style Icon & Iconic Statement.

La inceputul saptamanii, Cate Blanchett a fost desemnata Style Icon-ul anului in cadrul galei InStyle de la Los Angeles. Actrita este nelipsita din topurile celor mai bine imbracate staruri de pretutindeni, astfel incat aceasta recunoastere nu mi-a parut altfel decat cat se poate de fireasca.

Intr-un moment dedicat celebrarii stilului vestimentar feminin, actrita a ales sa vorbeasca si despre una dintre prejudecatile croite in jurul modului in care se imbraca femeile. Cand a urcat pe scena pentru traditionalul discurs de multumire, Blanchett a combatut, scurt si la obiect, obiceiul de a blama femeile victime ale agresiunilor sexuale pentru hainele pe care le poarta.

Actrita a declarat printre altele ca, pentru ea, adevaratele style icon-uri sunt acele femei asumate, “acele femei care se simt libere sa poarte ceea ce vor, cand vor si cum vor.” Ideea cu care a continuat a fost cea care a generat aplauze in cadrul galei de premiere si cea care a fost ulterior distribuita intens in social media: “Stiti, tuturor ne place sa aratam sexy, dar asta nu inseamna ca vrem sa ne-o tragem cu voi.” (“I mean, you know we all like looking sexy, but it doesn’t mean we want to f*** you.”) – InStyle.com. In loc sa fie condamnate actele agresorilor, responsabilitatea este astfel atribuita femeilor.

Discursul ei vine in contextul ultimelor saptamani, cand zeci de femei din industria filmului au rupt tacerea si l-au acuzat pe producatorul Harvey Weinstein de hartuire, agresiuni sexuale si viol. Decizia femeilor de a vorbi despre experientele traumatizante prin care au trecut a fost deopotriva apreciata si blamata de opinia publica. Cate Blanchett si-a declarat sprijinul fata de victimele lui Weinstein, iar cuvintele din cadrul discursului m-au dus inevitabil cu gandul la una dintre reactiile neasteptate. Aceasta a venit chiar din partea unei femei designer. Aflata pe covorul rosu de la CineFashion Film Awards, eveniment desfasurat pe 8 octombrie, Donna Karan a fost intrebata de un reporter de la Daily Mail despre cazul Harvey Weinstein. Ea a insinuat atunci ca este posibil ca femeile sa-si caute probleme prin vestimentatia pe care o aleg. “(…) Te uiti la tot ce se intampla astazi in lume, la cum se imbraca femeile si la ce cer prezentandu-se in maniera in care o fac. Ce cer? Probleme.” Designerul si-a cerut ulterior scuze si a declarat ca hartuirea sexuala nu este acceptabila.

Cazul lui Weinstein s-a dovedit a fi varful unui aisberg. Alti agresori de la Holywood si nu numai au fost scosi la suprafata de atunci. De asemenea, femei din intreaga lumea au povestit in social media, utilizand hashtag-ul #metoo, propriile intamplari care le-au transformat in victime ale hartuirii sexuale si ale violentei.

Foto: Hepta.ro

PUBLISHED ON 27.10.2017

more in Newsroom