ARTA & DESIGN

Reinterpretari efemere ale clasicelor chioscuri...

Chioscurile de ziare reprezentau odata un prim popas al diminetilor din…

HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Castigatorul Palme D’Or @ Les Films de Cannes a Bucarest

Castigatorul Palme D’Or @ Les Films de Cannes a Bucarest

Les Films de Cannes a Bucarest aduce, in premiera in Romania, pelicula care a castigat premiul Palme d’Or in acest an, si anume: I, Daniel Blake, in regia britanicului Ken Loach. Cea de-a saptea editie a festivalului se desfasoara intre 14 si 23 octombrie 2016.

Este pentru prima oara cand evenimentul se intinde pe durata a 10 zile si duce filmele de la Cannes si la Cluj Napoca si Timisoara. Ca de fiecare data, nume mari ale cinematografiei mondiale vor sta fata in fata cu publicul la proiectiile propriilor filme, iar programul va include diferite workshop-uri si masterclass-uri.

In varsta de 80 de ani, Ken Loach este unul dintre cei noua regizori care au castigat de doua ori marele trofeu al Festivalului de la Cannes. Pe parcursul carierei, regizorul a prezentat pe Croisette peste 15 pelicule, iar The Wind that Shakes the Barley este cea care i-a adus primul trofeu in 2006. Despre al doilea film premiat, publicatia Variety scrie ca este „unul dintre cele mai bune filme ale lui Loach”.

Pentru documentarea lui I, Daniel Blake, un film care se concentreaza asupra problemelor din sistemul social, regizorul a calatorit in Scotia, impreuna cu Paul Laverty, scenaristul sau dintotdeauna. Pesonajul Daniel Blake, interpretat de actorul Dave Johns, este un tamplar de 59 de ani care locuieste in Newcastle. Dupa o criza cardiaca, este fortat sa ceara, pentru prima data, ajutorul statului. Urmeaza o cursa de obstacole, cu drumuri la agentia pentru locuri de munca, chestionari despre starea de sanatate si stagii de calificare. „Cred ca ciocnirea cu o birocratie nemiloasa e un subiect care trece dincolo de granite, oricine intelege frustrarea de a fi prins constant intre call center-uri, de vorba cu oameni care nu-ti dau ajutorul de care ai nevoie”, declara Ken Loach. In octombrie, cei curiosi vor avea ocazia sa descopere intreaga poveste pe marile ecrane.

Initiat, in 2010, de regizorul Cristian Mungiu, cu sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, Thierry Fremaux, Les Films de Cannes a Bucarest si-a castigat locul printre cele mai proeminente evenimente culturale ale toamnei. Anul trecut, festivalul a avut peste 15.000 de spectatori si numeroase proiectii sold out. Jumatate dintre bilete au fost achizitionate inainte de inceperea evenimentului. In cele sase editii, spectatorii au avut ocazia de a-i intalni pe Jacques Audiard, Gaspar Noe, Abdellatif Kechiche, Elia Suleiman, Amat Escalante, Bertrand Tavernier, Sandrine Bonnaire, Emmanuelle Bercot, Berenice Bejo, Michel Hazanavicius, Sergei Loznitsa, Kornel Mundruczo sau pe Thierry Fremaux.

Mai multe detalii despre Les Films de Cannes a Bucarest din acest an, poti afla pe site-ul oficial al evenimentului filmedefestival.ro sau pe pagina lor de Facebook.

Foto si info: Les Films de Cannes a Bucharest

PUBLISHED ON 31.08.2016

more in Newsroom