HOT TREND

Inspiratie in machiaj pentru primavara-vara...

Ochii conturati cu tus negru si buzele evidentiate cu ruj rosu…

STREET STYLE

Primavara denimului

As numi primavara anotimp al stilului. Temperaturile ei ingradesc cel mai…

INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Astmul la copii

Astmul la copii

In Romania, aproximativ 20-30% dintre persoanele cu astm sunt copii si tineri. In aceste cazuri, gradul de informare a parintilor in ceea ce priveste aceasta afectiune devine esential. Astmul bronsic reprezinta una dintre cele mai frecvente boli cronice din lume, dar este totodata si o boala ce poate fi tinuta sub control, prin urmarea corecta a tratamentului. Am stat de vorba cu Prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie, care ne-a spus mai multe despre simptomele acestei boli la copii, despre ce trebuie sa faca un parinte in caz ca le observa si despre importanta medicatiei.

Care sunt primele simptome ce indica unui parinte posibilitatea ca al sau copil sa sufere de astm bronsic?
Copilul raceste usor, face infectii de cai aeriene superioare, prezinta wheezing (suierat in piept), are performante scolare scazute, nu se joaca si nu participa la activitatile scolare sau evita efortul fizic.

Care este urmatorul pas pe care trebuie sa-l faca un parinte in aceasta situatie?
Trebuie sa consulte pediatrul sau un pneumolog / alergolog, cu competente in domeniu. Testarea nivelului de Imunoglobulina E, caracteristice astmului alergic, foarte frecvent la copii, este un test necesar dupa stabilirea diagnosticului de astm. De la o anumita varsta, copilul poate sa faca si un test spirometric. In rest, sunt importante anamneza copilului si interogarea parintilor, la fel si identificarea alergenilor, in cazul astmului alergic.

In ce consta tratamentul pe care il urmeaza copiii cu astm?
In linii mari, tratamentul il urmeaza pe cel al adultului – aici corticoizii inhalatori si antileucotrienele capata alte valente, au alte doze de tratament, dar si evitarea alergenilor si a potentialilor triggeri este vitala. Totodata, este posibila si desensibilizarea pentru alergenii cunoscuti. Medicii alergologi sunt cei care se ocupa cu succes de aceasta procedura. De asemenea, pentru formele severe de astm alergic, exista in prezent si o optiune de tratament care si-a demonstrat eficienta foarte crescuta in ultimii 7-8 ani, la nivel mondial, si care, din fericire, este acum disponibila si in tara noastra.

Care este incidenta astmului in randul copiilor?
Incidenta este fluctuanta de la tara la tara, iar statisticile confidente sunt putine la numar. La noi, se estimeaza ca la aproximativ 800.000 de astmatici, 20-30% sunt copii si adolescenti.

Cu ani in urma, elevii care sufereau de aceasta boala nu participau la orele de educatie fizica. Mai reprezinta astazi astmul un impediment pentru a face sport?
Un astm controlat nu ar trebui sa puna probleme de efort la educatia fizica. O atentie deosebita trebuie acordata astmului la efort, unde se impune o terapie suplimentara inainte de generarea efortului.

Exista anumiti factori care declanseaza o criza de astm? Care sunt acestia?
Cel mai frecvent este contactul cu alergenul, apoi, sunt infectiile respiratorii, chiar si cele de la distanta si, nu de putine ori, expunerea la factori poluanti.

Pe langa urmarea tratamentului indicat de medic, ce alte obiceiuri contribuie la tinerea sub control a astmului, in cazul copiilor?
Este vorba de nivelul educational al parintilor, foarte important pentru un control corect al semnalelor, putine la numar, care vin de la copii, mai ales de la cei mici. Formarea parintilor devine la fel de importanta ca si pregatirea copiilor sau a adolescentilor.

Daca ar fi sa alcatuiti o lista cu lucrurile de care trebuie sa tina cont un parinte al carui copil sufera de astm bronsic, care ar fi cele mai importante?
Trebuie sa stie la ce este alergic copilul. Trebuie sa sesizeze impactul oricarei infectii respiratorii si sa nu uite ca administrarea corecta a medicatiei (de multe ori nebulizata) si tratamentul permanent reprezinta cheia succesului in controlul astmului.

Din 12 mai si pana la sfarsitul anului, Societatea Romana de Pneumologie, cu sprijinul companiilor farmaceutice AstraZeneca si Novartis, organizeaza testari nationale gratuite pentru depistarea astmului in intreaga tara. Acestea vor putea fi realizate in 150 de spitale si policlinici de specialitate din 40 de judete ale tarii.
Lista completa a unitatilor participante si a datelor de contact este disponibila pe www.invingeastmul.ro. Testarile se fac pe baza unei programari telefonice prealabile. Aceasta initiativa este parte din campania ‘Astmul poate fi controlat!’

Citeste mai multe despre astm aici!

Foto: Hepta.ro

 

PUBLISHED ON 14.05.2013

more in Newsroom