INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Love is Chance

Iubesc cuvintele. Si le respect. Sunt foarte atenta si precauta cu…

CATWALK

10 rochii haute couture SS...

Am ales cate o rochie din colectiile haute-couture semnate de zece…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Antidot pentru plictiseala si ganduri negative

Antidot pentru plictiseala si ganduri negative

Pe masura ce inaintam in viata, trecand de la ignoranta plina de speranta din pragul tineretii la maturitatea cea treaza, o intrebare ne revine din ce in ce mai des in minte: Asta-i viata? Am invatat sa ne mintim si sa speram ca mai tarziu va fi mai bine, dar experienta ne arata uneori contrariul. Iti propun sa aduci un plus de calitate vietii tale, invatand sa transformi plictiseala si gandurile negative si sa traiesti din plin prezentul.

“Intotdeauna suntem gata sa traim, dar niciodata nu traim”. (Ralph Emerson)

Cei care ajung sa cada des in capcanele plictiselii si a nelinistilor trebuie sa stie ca odata instalate acestea vor pune sub sechestru o buna parte din energia vitala. O simpla stare de disconfort – care apare din cauza ca nu ai destule lucruri de facut – se poate transforma cu usurinta intr-o stare de fond si ajungi sa crezi ca nimic nu-ti merita interesul. De aceea, e bine sa iei atitudine mai ales in aceasta perioada cand astenia cuprinde pe multi dintre noi.

Cea mai buna solutie pentru a iesi din cercul vicios al plictiselii este sa te lasi intr-o oarecare masura cuprinsa de ea. Merita sa explorezi taramul emotiilor, al dorintelor si sa-ti ridici intrebarea: Oare ce am facut pana acum pe orice palier al vietii are sens pentru mine? Plutind in plictiseala, poti invata ceva despre dorintele tale si poti intreprinde schimbari acolo unde observi ca stagnezi, ba chiar acumulezi din ce in ce mai multa insatisfactie.

E important sa explorezi cauzele plictiselii si sa nu treci brusc spre a face ceva, orice.  Dupa cum bine stim, daca dorintele noastre sunt prea repede sau prea usor implinite, poate veni un moment in care vom inceta sa mai nutrim noi dorinte. Plictiseala se instaleaza cu rapiditate si ca o consecinta a pierderii capacitatii de a avea noi dorinte.

Dominarea plictiselii, a anxietatilor, a depresiei necesita cultivarea unei noi abordari. In primul rand, este important ca tot ceea ce faci in viata sa primeasca un sens din partea ta. De asemenea, stabilirea unor noi obiective de urmat te va ajuta sa spargi rutina de zi cu zi si sa experimentezi placerea noului. Dar cum capacitatea fiecaruia de a schimba conditiile exterioare este supusa  limitarii, trebuie sa ai in vedere si cultivarea unui control asupra felului in care iti privesti propria existenta. Chiar acum poti incepe sa spui stop gandurilor care te-ar putea rani si sa traiesti in prezent, in aici si acum.

Se intampla uneori sa suferi din pricina gandurilor pe care le ai despre tine si despre ceea ce ti se intampla si nu din pricina situatiei asa cum este ea de fapt. De altfel, este disfunctional sa consideri ca lucrurile pe care le traiesti sunt intotdeauna rezultatul factorilor exteriori.

Poti decide cum sa lasi sa te influenteze situatiile neplacute din viata. Nu lasa sa-ti strice toata ziua o discutie tensionata cu seful, nebunia din trafic dimineata sau faptul ca s-a luat apa calda inainte sa apuci sa faci un dus! Daca apelezi mai des la o modalitate de gandire negativa, incearca sa o schimbi!  E necesar sa inveti sa iti oferi singura recompense, sa-ti dezvolti abilitatea de a te bucura si de a oferi un sens vietii tale, indiferent de circumstantele exterioare.

Articol realizat de Iulia Rusea, psiholog

Foto: Hepta.ro

PUBLISHED ON 16.03.2012

more in Newsroom