INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Love is Chance

Iubesc cuvintele. Si le respect. Sunt foarte atenta si precauta cu…

CATWALK

10 rochii haute couture SS...

Am ales cate o rochie din colectiile haute-couture semnate de zece…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Interviu
Autor: Ioana Lovin

Alina & Corina Brailescu. Make-up Insights.

Pe Alina si pe Corina Brailescu le-am cunoscut in urma cu cativa ani, prin intermediul scolii ABA MAKE-UP ACADEMY – un proiect coordonat de Alina, unde Corina sustine cursurile ce tin de efecte speciale. Sunt surori si sunt make-up artisti. Desi impartasesc aceeasi meserie, iar traseul lor se intalneste din cand in cand, fiecare si-a ales propriul drum pe acest taram generos. Specializata pe fashion & beauty, Alina contribuie cu talentul ei la prezentarile designerilor autohtoni si la diferite show-uri de moda –  precum Adrian Oianu, Gala Avanpremiere, Pasarela Event – precum si la realizarea de editoriale pentru publicatii de la noi. Axata pe make-up de film, Corina participa la conturarea de personaje, pe unele dintre ele poate ca le-ai intalnit deja pe marile ecrane.  „Periferic” –  pentru care a fost nominalizata la categoria cel mai bun machiaj din cadrul Premiilor Gopo 2012, “Funeralii fericite”, “S-a furat mireasa”, “Barbarossa” si “Blood and chocolate” reprezinta o parte dintre proiectele cinematografice in care a fost implicata.

De la primi pasi pe taramul machiajului, la proiecte dragi si pana la produse preferate, va invit sa descoperim traseul lor in cariera, intr-un interviu in care amintirile lor isi completeaza reciproc povestile.

Primele amintiri legate de machiaj le poarta gandurile spre anii copilariei si ai adolescentei. Sunt detalii pe care Alina obisnuieste sa le povesteasca si cursantelor, iar micile ei istorioare aduc adesea in centrul atentiei rujul mamei. Anul acesta insa, in timp ce impartasea aceste momente, a revenit la suprafata un episod de care uitase complet, dar ramas undeva in minte cu imagini cat se poate de clare. “Mi-a trecut prin minte o faza cand eram la bunica mea la tara, in perioada Pastelui. Se zugravea si am descoperit eu o punga cu o pulbere colorata care se sulfa pe pereti. Era o nuanta de verde (vernil) nu foarte frumoasa, dar cred ca m-a atras si sclipiciul din ea. Am desfacut punga, m-am dus la oglinda si am inceput sa imi aplic pulberea pe ochi.” Avea 5-6 ani pe atunci si, din cauza ca pulberea nu se lipea de pleoape, a cautat o solutie si a gasit-o. “M-am dus in camera unde aveam niste crema de fata si am amestecat intr-un dop de spray crema si pigmentul.” Intuitia a jucat un rol important in prima ei experienta de machiaj, asa cum a continuat sa o faca si peste ani de zile.

Pasiunea pentru culori a fost o constanta in viata Corinei. Explorata la inceput la orele de desen, ea a continuat sa se dezvolte si sa o ajute in cariera de make-up artist. Corina inca tine minte ziua in care a incercat pentru prima oara rujul verde al mamei – acela care pe buze se transforma ca prin magie intr-un rosu intens. Avea 14 ani pe atunci si a fost nevoita sa-l stearga inainte de fotografia ce urma sa ia loc in buletinul ei pentru urmatorii ani. “Iar prima oara cand m-am machiat a fost la varsta de 17 ani. [Am folosit] un creion negru, rimel si foarte putin ruj, dar imi era rusine sa ies din casa,” spunea ea. Fiind timita, “ma gandeam ca atrag atentia in momentul in care lumea ma vede fardata si imi era rusine. De multe ori, ma fardam acasa si apoi ma stergeam.”

Experimentele lor din copilarie au fost inspirate de mama lor, dar si de o verisoara mai mare pe care o urmareau cu interes cand se machia sambata, inainte de a iesi in oras. “Tin minte si astazi rujul mamei. Ii place si acum daca o intrebi. Un grena-maro pe care si-l asorta tot timpul cu o rochie visinie, decoltata. Imi placea foarte mult. Cred ca si asta ne-a dus in aceasta zona,” povesteste Alina.

De la experiment la experienta profesionala, drumul s-a conturat pas cu pas, astfel incat alegerea sa pare in prezent cat se poate de fireasca. Numitorul comun al povestilor lor este agentia de modele, Best Models. “Cand am deschis agentia de modele, aveam nevoie de un make-up artist pentru sedintele foto,” spune Alina, care isi aminteste zambind cum prima ei trusa era compusa din produse Ruby Rose, pe atunci unul dintre putinele branduri disponibile pe piata. Cu aceasta trusa a inceput sa machieze, bazandu-se ca si in copilarie mai mult pe intuitie. In timp, s-a simtit din ce in ce mai atrasa de acest univers creativ pe si si-a propus sa-l descopere din ce in ce mai mult. “M-am dus si mi-am cumparat o carte despre machiaj de la Sala Dalles. Era in limba engleza, iar pe atunci nu stiam atat de bine limba engleza, dar am invatat foarte mult din imagini. Nu prea existau scoli de machiaj in 2000. Nu exista youtube. Nu exista internet la indemana tuturor, astfel incat sa poti sa te uiti, sa te inspiri si sa inveti asa cum fac multe fete astazi. Existau numai carti. Si uite asa mi-am cumparat carti si am exersat.” Feedback-ul pozitiv nu a intarziat sa apara, iar acesta i-a oferit energia necesara pentru a continua in aceasta directie. A urmat apoi si o scoala de machiaj, care i-a sporit increderea ca se afla pe drumul cel bun.

“Daca nu era Alina, probabil ca nu faceam machiaj, povesteste Corina. Din dorinta de a o ajuta, mai ales ca eram implicate la cursurile de modelling, am observat cum fardeaza.” Intr-o zi in care make-up artistul cu care colaborau nu a putut ajunge la o sedinta, Corina s-a oferit sa se ocupe ea. “Cand am terminat machiajul, am vazut ca fata s-a conturat destul de bine si am simtit o pornire de a face mai mult. Apoi, Alina a venit cu ideea de a urma un curs de machiaj – si m-a indrumat chiar foarte bine. Dupa ce am terminat cursul, una dintre colege mi-a spus ca nu poate sa ajunga la o reclama si m-a intrebat: <uite, vrei sa te duci tu in locul meu?>.” A spus da, iar prima reclama a insemnat pentru ea si prima provocare. A depasit-o cu bine, insa experienta ii aduce un zambet pe fata de fiecare data cand si-o aminteste. Filmarea a avut loc in iulie, la munte, iar ea a pornit de acasa imbracata adecvat pentru temperaturile din Bucuresti, care nu aveau legatura cu ceea ce se intampla la cota 2000. De atunci, in cursurile pe care le preda, vorbeste intotdeauna despre ce e important sa intrebi atunci cand pornesti intr-un astfel de proiect si cine sunt oamenii care iti pot oferi raspunsurile de care ai nevoie. Lumea filmului a cucerit-o de la bun inceput si si-a dorit sa se specializeze in acest domeniu. “M-a atras faptul ca aici creezi personaje, faptul ca nu te limitezi doar la culori, faptul ca poti sa creezi si pe partea de efecte speciale (…) si faptul ca imi place oarecum stresul.”

In ceea ce priveste prima sedinta foto adevarata, realizata de Alina, aceasta a avut ca rezultat un calendar. “Trebuia sa improvizez foarte mult, sa creez un ochi cu petale, trebuia sa colorez o mana albastra, sa fac buze argintii – teme care au iesit destul de bine. Fotografiile nu se editau pe atunci cum se editeaza astazi, dar rezultatul – zic eu – a fost destul de bun. Mi-ar placea sa mai am calendarul, sa vad cum eram atunci doar din ce stiam si ce intuiam, dar nu-l mai am.”

Cand vine vorba despre proiectele care le-au emotionat cel mai tare, gandul o poarta pe Alina la o prezentare de moda a designerului Adrian Oianu, desfasurata cu ani in urma, la sediul CEC. Componenta caritabila a incarcat evenimentul cu multe emotii. Apoi, din ipostaza de trainer al scolii ABA Make-up Academy, finalul cursurilor aduce de fiecare data o avalansa de emotii, combinate cu incantarea data de gandul ca persoane care au venit la ea sa invete ii devin colege de breasla. “Asta ma emotioneaza cel mai mult, imi place si ma incanta,” spune ea. Pentru Corina, cel mai recent proiect incheiat ocupa un loc special. “Chiar la finalul lunii trecute, am terminat un film, cu Catalin Saizescu ca regizor. Filmul are la baza o poveste atat de dureroasa, incat in timpul filmarilor chiar am plans… si am plans mult. Actorii au fost extraordinari,” e de parere ea. Vom afla mai multe detalii despre productie abia anul viitor cand va fi lansata in cinematografe. Ca trainer al cursurilor de efecte speciale la scoala de machiaj, incantarea cursantilor dupa ce realizeaza ei insisi diferite machiaje inedite o multumeste de fiecare data.

Am fost curioasa care sunt, pentru fiecare, cele trei produse de make-up preferate. Pe lista Alinei, s-au asezat fondul de ten de la Illamasqua – care nu ii lipseste niciodata din trusa, fardul metalic Legendary Lure de la MAC si glossul de la Anastasia, in nuantele Sarafine si Potion. S-a strecurat apoi si al patrulea produs: pudra minerala de la Einat Dan care, din punctul ei de vedere “e fenomenala”. Pe parcursul anilor, machiajul natural cu toate interpretarile pe care le ofera a devenit o semnatura a ei. Ii plac lookurile cu o piele satinata care radiaza, fara prea mult negru, fara prea mult rosu, ci doar un joc echilibrat si discret de lumini si umbre. “Cred ca asta este machiajul care ma caracterizeaza si este preferatul meu.” Pe de alta parte, fiecare sezon vine cu noi produse si noi posibilitati pentru a crea cele mai variate lookuri pe care ii place sa le exploateze. In aceasta perioada, se axeaza mult pe nuantele metalice, cu texturi satinate, iar daca se gandeste la sezonul trecut: rosul este culoarea care l-a definit, atat in materie de rujuri, cat si de farduri de pleoape.

Corina a inclus in topul favoritelor: eyelinerul, fondurile de ten Make Up For Ever Face & Body si cel Ultra HD – care sunt cele pe care se bazeaza in orice ocazie, cu atat mai mult la filmari – si fardul de obraz intr-o nuanta usor bronzanta. In ceea ce priveste machiajul preferat, pin-up-ul este preferatul ei. De altfel, linia de tus este nelipsita din ritualul personal de make-up. “Imi place pur si simplu faptul ca o linie de eyeliner si un ruj mai puternic te scot din orice impas.”

Pentru ele, machiajul de zi cu zi se contureaza in jurul ideii de a obtine mult cu putin. “Nu trebuie sa ai o trusa foarte mare, ci doar cateva ingrediente: un fond de ten sau un bb cream, un blush cu care poti sa te dai pe obraji si pe pleoapa pana pe arcada, un creion negru, mascara si un ruj preferat. Dimineata nu ar trebui sa petreci foarte mult in fata oglinzii, machiajul ar trebui sa iti ia 10 minute maxim,” e de parere Alina.

Am incheiat interviul cu invitatia de a se descrie una pe cealalta. In viziunea Alinei, Corina este in primul si in primul rand curajoasa – munca de pe platourile de filmare nefiind deloc usoara. De altfel, Corina recunoaste ca priveste cu mult curaj provocarile pe care i le ofera fiecare scenariu in materie de machiaj, “cu toate ca am foarte multe emotii si nu stiu sigur daca o sa reusesc sau nu”. Pentru a o descrie pe Alina, ea a ales cuvantul “ambitioasa”, motivand ca “tot ce si-a propus a realizat” si ca se dezvolta in continuare.

Fotografii: Cristian Dobre

PUBLISHED ON 22.09.2015

more in Conversation Marks