INSPIRATIE

Dries Van Noten fara Dries...

Dries Van Noten se retrage de la conducerea casei de moda…

INTERVIU

Magia Zanelor de dupa usa...

Magia Zanelor incepe in fata unei usi fermecate, un loc in…

INSPIRATIE

Premiile Oscar 2024. Momente pe...

Cateva ganduri despre premii si discursuri, tinute de pe covorul rosu…

INSPIRATIE

Pat McGrath. Cand o make-up...

E surprinzator cand numele unui make-up artist rasuna la fel de…

HOT TREND

Cerceii statement

Elementele cu care rezonez pe deplin la evenimentele dedicate modei alcatuiesc…

EDITOR'S CHOICE

Love is Chance

Iubesc cuvintele. Si le respect. Sunt foarte atenta si precauta cu…

CATWALK

10 rochii haute couture SS...

Am ales cate o rochie din colectiile haute-couture semnate de zece…

Inspiratie

Umor si activism pe scena de stand-up comedy

Ali Wong, Taylor Tomlinson, Wanda Sykes si Hannah Gadsby m-au influentat sa privesc stand-up comedy-ul cu alti ochi… Nu de putine ori cu ei in lacrimi de ras, dar si cu vulnerabilitate, empatie si speranta pentru o lume mai buna. Interactiunea mea cu stand-up comedy-ul a inceput cu stangul. In urma cu multi ani, sa fie vreo 15, am mers la un show intr-un local din Bucuresti. Nu mai tin minte cine a urcat pe scena, dar stiu ca nu am rezonat cu genul de umor ascultat. Se poate ca experienta mea din acea seara sa nu fi fost reprezentativa pentru peisajul stand-up-ului, doar ca nu am simtit curiozitatea de a afla exact ce si cum. Lucrurile s-au schimbat relativ recent cand am intalnit abordari ce calibreaza umorul din experientele pe care viata ni le aduce in cale, fara a-l forta sa fie si unde nu e. Mai mult decat atat, temele de discutie incluse in show-uri, de la inegalitate de gen, la rasism, homofobie, sanatate mintala, maternitate, relatia cu familia sau relatiile de cuplu, creioneaza – uneori pe alocuri, alteori in intregime - o forma de stand-up comedy activist. Poate ti se intampla si tie, dupa un serial care iti place mult, sa nu mai ai un timp rabdarea necesara pentru a te aventura intr-o noua poveste. In urma cu niste luni bune, ma aflam tocmai intr-o astfel ...

Inapoi Inainte
Adrian Oianu, despre valorile traditionale cu ‘Bucurie’

Adrian Oianu, despre valorile traditionale cu ‘Bucurie’

Adrian Oianu lanseaza 'Bucurie', o colectie capsula ce ofera o continuare a efortului sau de a regasi sufletul popular in elementele traditionale valoroase. Prin intermediul pieselor create, designerul ne povesteste despre Bucur si Bucuresti... dar si despre bucuria de a trai frumos si autentic.

“Scopul nobil pe care il putem avea este sa reusim sa reinterpretam traditiile romanesti, sa le aducem intr-o forma cat mai digerabila pentru ca femeia sa le adopte din nou si sa isi recapete identitatea romaneasca. Si asta pentru ca unei romance cel mai frumos ii sta in vesmant autohton, inspirat din traditia noastra seculara”, spune Adrian Oianu.

Piesele din “Bucurie” sunt de pus peste, nu o colectie in sine, ci un demers al designerului. Pentru Adrian Oianu, “Bucurie” este o dovada de curaj, fiind pentru prima oara cand abordeaza atat de vadit elementul popular. Pornind de la imaginea ciobanului Bucur si de la legenda intemeierii orasului Bucuresti, el a tocat 8-10 metri de material si a imitat mitoasa romaneasca.

Suba ciobanului a fost transformata in rochii si in veste de pus peste. Tinutele sunt completate de sandale cu nojite, inspirate de opincile traditionale. O alta sursa de inspiratie pentru jachetele si mantourile din colectia “Bucurie” sunt scoartele traditionale, postavul din lana pe care il arunca taranul pe el, cand iese din casa. “Ma gandesc de ani de zile cum sa tratez aceasta piesa pitoreasca adanc inradacitata in zona populara si rurala. Vrand sa o eliberez de etnicitate, am folosit materiale de tapiserie, dar care au exact textura si greutatea necesara pentru a reda imaginea scoartei populare. Un exericitiu pe cateva tipare de jachete, in diferite texturi, foarte simplu finisate pentru a pastra curatenia portului nostru popular romanesc. Volumetria si structura astfel obtinute aduc un aport de feminitate si accentueaza mai mult farmecul fragil al purtatoarei”, povesteste designerul.

Jachetele gliseaza foarte bine intre lookul elegant, clasic si cel neglijent, dar studiat. De aceea, ele pot fi purtate deopotriva cu rochii de seara sau cu tinute de zi, chiar si cu jeansi. Textura materialelor atrage prin imprimeurile ton sur ton sau prin senzatia fina la atingere a materialelor tehnice dublate de neopren.

Foto via Adrian Oianu

PUBLISHED ON 06.04.2012

more in Newsroom